Nieuw Colhorn
Logo Logo

Veel gestelde vragen

Heb je een vraag? Hieronder vind je de antwoorden op vragen die wij regelmatig krijgen over het kopen van een nieuwbouwwoning. Staat jouw vraag er niet bij? Vul dan het contactformulier in. Wij nemen dan zo snel mogelijk contact met je op.

We hebben geen resultaten gevonden.
Probeer het nog eens met een andere zoekterm of stel je vraag via chat, mail of telefoon.

Vragen over de financiering

Hoe weet ik of ik de woning kan betalen?

Je kunt vrijblijvend een gesprek aangaan met een financieel adviseur van bijvoorbeeld de Rabobank. In dit gesprek krijg je een goed beeld of je de woning kunt betalen en wat jouw toekomstige maandlasten zullen zijn. 

Wanneer moet ik mijn hypotheek rond hebben?

Zodra de bouw van de woning definitief doorgaat, word je door de notaris uitgenodigd om de leveringsakte en hypotheekakte te passeren. Het is verstandig om de hypotheek rond te hebben zodra je in de gelegenheid wordt gesteld de akte te passeren.

Wat als ik mijn hypotheek niet rond krijg, zit ik dan aan de koop vast?

In de koop- en aannemingsovereenkomst zit een ontbindende voorwaarde voor het verkrijgen van een hypotheek. Als je onverhoopt de hypotheek niet rond krijgt, kun je binnen een periode van 2 maanden na aankoop de overeenkomst ontbinden. Je kunt dit doen door de ontbinding aan te vragen aangevuld met tenminste 2 afwijzingen van geldverstrekkers.

Wanneer start ik met betalen?

Zodra je naar de notaris gaat voor het passeren van de leveringsakte en de bouw is nog niet begonnen, betaal je de koopsom van de grond. De aanneemsom betaal je vervolgens in termijnen vanaf het moment dat de bouw start. De notaris verzorgt bij het passeren van de leveringsakte de betaling van alle tot op dat moment verschuldigde termijnen en eventuele rente. Na de start van de bouw en zodra een bepaald punt in de bouw is bereikt, ontvang je van de aannemer een factuur, die je vervolgens binnen 2 weken dient te betalen. Je kunt betalen uit eigen middelen of de factuur doorsturen aan jouw hypotheekverstrekker. Als het passeren van de leveringsakte bij de notaris heeft plaatsgevonden, zal de hypotheekverstrekker zorg dragen voor betaling.

Kan ik de woning (deels) met eigen geld betalen?

Ja dat is mogelijk. Het is verstandig om dat zo snel mogelijk aan de notaris door te geven. Dit in verband met het inplannen van de afspraak voor het passeren van de aktes.

Moet ik nog rekening houden met extra kosten die ik moet betalen als ik een woning koop?

Bij het kopen van een nieuwbouwwoning moet je altijd rekening houden met extra kosten. Zo heb je bijvoorbeeld kosten bij het sluiten van een hypotheek (advieskosten en notariskosten). Ook maak je kosten voor het inrichten en afwerken van de woning.

Kan ik ook mijn eigen notaris kiezen?

Dat is alleen mogelijk voor het passeren van de hypotheekakte. Het is dan wel verstandig dat je dit goed afstemt met de projectnotaris. 

Wat is bouwrente?

Als je later in een project instapt dan betaal je rente over de reeds vervallen termijnen tot aan de datum van overeenkomen van de koop- en aannemingsovereenkomst. Het percentage van deze rente is in de overeenkomsten vastgesteld. Deze rente wordt bouwrente genoemd en is niet fiscaal aftrekbaar. 

Wat is transportrente?

it is de rente berekend vanaf datum overeenkomen of zoveel later als vastgesteld in de koop- en aannemingsovereenkomst tot aan de datum van het passeren van de leveringsakte. Het percentage van deze rente is in de overeenkomsten vastgesteld. Deze rente wordt transportrente genoemd en is wel fiscaal aftrekbaar.

Ik heb nog een woning te verkopen, zijn er voor mij mogelijkheden om dubbele lasten te voorkomen?

Dubbele maandlasten zijn niet of nauwelijks te voorkomen. Je betaalt al een gedeelte van de koopsom tijdens de bouw en daarvoor betaal je een vergoeding aan de geldverstrekker. De dubbele maandlasten zijn wel fiscaal aftrekbaar met een maximum van twee jaar.

Wat zijn de financiële voordelen van het kopen van een nieuwbouwwoning t.o.v. een bestaande woning?

Bij de financiering van een nieuwbouwhuis krijg je een aantal voordelen. Zo kan je voor de financiering van jouw nieuwe huis meer lenen dan voor de meeste bestaande woningen.

Omdat de overheid energiezuinigheid wil stimuleren is afgesproken dat kopers van woningen die energiezuinig zijn, extra financieringsruimte krijgen in de hypotheek die ze willen afsluiten. En dat kan fors oplopen.

Zo heb je bij een nieuwbouwhuis standaard € 9.000 meer financieringsruimte, bij een nul-op-de-meter woning is dit zelfs € 25.000.

Daarnaast hebben de hypotheekverstrekkers vaak ook eigen regelingen om energiezuinigheid te stimuleren. De Rabobank kent sinds kort de Rabo GroenHypotheek voor woningen met een EPC lager dan 0,26.

Verder koop je een nieuwbouwwoning 'vrij op naam'. Dit betekent dat de meeste extra kosten voor de bouw en overdracht van huis en grond al is verwerkt in de prijs van het huis zelf. Voorbeelden zijn de notariskosten voor de overdracht van het nieuwe huis en makelaarskosten. Dit levert je al snel een paar duizend euro op.

Vragen over het gebied

Wat wordt de sfeer van het gebied?

Een bijzonder woonproject rond de nieuwe haven in Kolhorn, met respect voor de geschiedenis. Nieuw Colhorn ligt in een schilderachtig vissersdorp, een historische, sfeervolle omgeving. Door veel variatie in de gevels van de woningen, ontstaat een speels geheel.

Is er openbaar vervoer in de omgeving?

Ja op loopafstand (aan de N248) ligt een bushalte. Hiervandaan ben je met een kwartiertje op het NS-station van Schagen. Ook rijdt in de gemeente Hollands Kroon de 'Belbus Noordkop', die je van deur tot deur brengt binnen Hollands Kroon en verder naar Schagen, Heerhugowaard en de ziekenhuizen in Hoorn, Alkmaar en Den Helder.

Waar kan ik informatie vinden over Kolhorn?

Meer informatie over Kolhorn is te vinden op de website van Hollands Kroon: www.hollandskroon.nl 

Welke voorzieningen zijn er voor scholen en kinderopvang in Kolhorn?

In Kolhorn is een openbare basisschool (Op Avontuur), waar de kleintjes naar school kunnen. Ook is er een basisschool (De Kolk) in Luitjewinkel. Kinderopvang is er ook in de omgeving, bijvoorbeeld in Barsingerhorn, Schagen, Winkel en Middenmeer. 

Welke sportvoorzieningen zijn er in Kolhorn?

Voor teamsport kun je terecht op sportcomplex 'De Caegh', waar voetbalvereniging Kaagvogels en handbalvereniging Zwaluwen zijn gevestigd. Dichtbij, in Winkel, is een golfbaan.

Zijn er in de directe omgeving al voorzieningen zoals winkels en horeca aanwezig?

In Kolhorn zijn een paar restaurants, bijvoorbeeld De Roode Leeuw aan de Westfriesedijk, 't Anker aan de rand van het Kolhornerdiep en eetcafé Schippers Welvaren aan de Nieuwe Streek. Voor de dagelijkse boodschappen zijn winkels in de buurt in Schagen en Winkel.

Wat wordt er naast het project gebouwd? Omliggende bebouwing?

Op een eilandje in de haven is het havengebouw gebouwd. Direct naast het plan staat een bestaande woning, verder geen direct omliggende bebouwing. Direct aan de overkant van het water ligt het dorpje Kolhorn.

Waar kan ik me inschrijven zodat ik op de hoogte blijf van het gebied?

De 2e fase is in verkoop. Voor informatie kunt u het beste contact opnemen met één van de verkopende makelaars.

Vragen over de wijk

Hoeveel nieuwe woningen worden er in de wijk gerealiseerd?

In Nieuw Colhorn worden in totaal circa 50 woningen gerealiseerd. De 2e fase is nu in verkoop. Deze bestaat uit 12 rijwoningen.

Wat voor soort woningen komen er in de wijk?

Nieuw Colhorn wordt een buurtje met circa 50 woningen in authentieke stijl. De 2e fase bestaat uit 12 rijwoningen in 2 varianten.

Komen er ook huurwoningen in het woningaanbod? En zo ja wie is de verhuurder?

Enkele woningen zijn verkocht aan een particuliere verhuurder, Kuin Vastgoed te Bovenkarspel. Deze zal de woningen verhuren.

Zijn er ook starterswoningen gepland?

Ja, de rijwoningen liggen in een prijsklasse, die voor starters bereikbaar is.

Worden er ook sociale koopwoningen gebouwd?

Nee

Waar kan ik mijn auto parkeren?

Naast de hoekwoningen ligt een aantal parkeerhavens waar je kunt parkeren. Hier is ruimte genoeg.

Is/blijft parkeren gratis?

Ja.

Komen er nieuwe wegen in de wijk?

Ja, voor bestemmingsverkeer

Komt er ook een speeltuin of speelweide?

Ja.

Is er een honden uitlaatplaats in de buurt?

Ja.

Wanneer start de verkoop van het project?

Fase 2b is in voorbereiding. De planning van de start verkoop is op moment 1e helft 2018.

Hebben de woningen een tuin? Wat is de ligging en wat zijn de afmetingen?

Ja, in diverse afmetingen en ligging

Zijn deze woningen al een keer eerder gebouwd zodat ik ze kan bekijken?

De woningen uit de 2e fase (type Meepaal) zijn ook al gebouwd in de 1e fase. De 1e fase is al opgeleverd.

Is er al een vergunning om de woningen te bouwen?

Voor met de bouw van de woningen wordt gestart moet de omgevingsvergunning onherroepelijk zijn. Dit is een van de opschortende voorwaarden in de aannemingsovereenkomst.

Hoe lang duurt de bouw en wanneer worden de eerste woningen opgeleverd?

Vanaf de start van de bouw duurt de bouw gemiddeld een klein jaar. 

Vragen over het huis

Welke makelaars verkopen de woningen?

De verkoopmakelaars van Nieuw Colhorn zijn VLIEG Makelaars Schagen en Van Keulen Makelaardij in Nieuwe Niedorp.

Is mijn favoriete woning nog beschikbaar?

Als je vragen hebt over de beschikbaarheid van jouw favoriete huis, neem gerust contact met ons op. Je kunt ons bellen, chatten of mailen. De status van een bouwnummer (in optie, vrij of verkocht) kun je ook op de website zien op de pagina Woningen.

Zijn er al brochures beschikbaar?

Op de website vind je de verkoopbrochure en de prijslijst. Je kunt deze downloaden maar ook opvragen bij één van de verkopende makelaars. 

Wanneer gaat de volgende fase in verkoop?

We verwachten met fase 3 te kunnen starten korte tijd nadat de woningen uit fase 2 verkocht zijn.

Kan ik een bezichtiging inplannen?

De woningen moeten nog gebouwd worden. In fase 1 zijn dezelfde woningen type Meerpaal gebouwd. Deze kunt u dus op locatie wel bekijken.

Wie bouwt de woningen?

De woning wordt gebouwd door de aannemer. Je sluit de aannemingsovereenkomst ook met deze partij. Tijdens de bouw is deze aannemer jouw aanspreekpunt.

Wat is de volgorde van bouwen?

De 12 woningen zullen gelijktijdig in aanbouw genomen worden.

Zijn er mogelijkheden om de woning naar eigen wens aan te passen of in te delen?

Er zijn mogelijkheden om de woning aan te passen naar eigen wens. Dit geldt overigens meer voor de indeling en het afwerkingsniveau dan de buitenkant van de woning. De aannemer beoordeelt of de gewenste aanpassing past bij het bouwplan en/of deze niet in strijd is met de normen waaraan de woning moet voldoen. De kopersadviseur van de aannemer adviseert je in dit traject. 

Wanneer kan ik bij de kopersadviseur van de aannemer terecht?

Direct na aankoop, indien opdracht is gegeven om met de bouw te starten.

Zijn er al prijzen voor meerwerk opties bekend?

De grote wijzigingen hebben wij opgenomen op de prijslijst. Hierop staan bijvoorbeeld de prijzen voor een uitbouw, dakkapel, dakramen etc. Tijdens het verkoopgesprek met de makelaar (zodra je een optie op een woning hebt) ontvang je de volledige optielijsten. De meerwerklijst is ook te downloaden van de website.

Wordt de woning opgeleverd met een keuken?

Ja.

Wie is de leverancier van de keuken?

Bruynzeel Keukens.

Is er een gasaansluiting in de woning?

Ja.

Wordt de woning opgeleverd met een badkamer?

Ja.

Mag ik de woning ook helemaal casco kopen?

Deels, in overleg met de aannemer

Waar kan ik de plattegronden van de woningen downloaden?

De plattegronden zijn te downloaden op de website. De ingetekende plattegronden zijn terug te vinden in de brochure.

Welk energielabel heeft de woning/het appartement?

Alle nieuwbouwwoningen hebben energielabel A, dit is het meest gunstige label en staat voor een duurzame en energiezuinige woning.

Vragen over Mijn Eigen Huis

Wat is Mijn Eigen Huis?

Mijn Eigen Huis is een persoonlijk account waar je jouw favoriete woningen beheert, documenten kunt downloaden, nieuwsberichten kunt lezen en voorkeuren doorgeeft als de verkoop is gestart. Je hebt maar 1 account nodig voor alle BPD websites.

Waarom is een account van Mijn Eigen Huis belangrijk?

Met een persoonlijk account van Mijn Eigen Huis zie je in 1 overzicht wat jouw favoriete woningen zijn, geef je digitaal jouw voorkeuren door als de verkoop start en beheer je jouw voorkeuren gewoon online.

Hoe maak ik een account aan?

Een volledige uitleg voor het aanmaken van een Mijn Eigen Huis account, vind je onder Service op de pagina Mijn Eigen Huis.

Waarom moet ik mijn account via e-mail bevestigen?

Om zeker te weten dat jij zelf het account hebt aangemaakt ontvang je een e-mail om je account te bevestigen. Zodra je dit hebt bevestigd kun je inloggen in Mijn Eigen Huis.

Ik heb een account aangemaakt maar krijg geen e-mail om het te bevestigen.

Het kan voorkomen dat de e-mail in je spam/ongewenste e-mail of junkmail terecht komt.

Het lukt niet om een account aan te maken.

Check of je gebruik maakt van een geldig e-mailadres.
Heb je een vinkje geplaatst bij Privacy Statement?
Voldoet je wachtwoord aan de gestelde regels: tenminste 1 kleine letter, tenminste 1 getal, tenminste 1 hoofdletter, tenminste 1 speciaal teken ! # $ % - _ = + < >, minimaal 8 en maximaal 20 tekens.

Mijn wachtwoord wordt niet geaccepteerd bij het aanmaken van een account.

Het wachtwoord moet bestaan uit:
- Tenminste 1 kleine letter
- Tenminste 1 getal
- Tenminste 1 hoofdletter
- Tenminste 1 speciaal teken ! # $ % - _ = + < >
- Minimaal 8 en maximaal 20 tekens.

Ik heb al een account maar kan niet inloggen. Wat gaat er mis?

- Log je in met het e-mailadres dat je hebt gebruikt toen je een account aanmaakte?
- Ga na of je een geldig e-mailadres hebt. Een e-mailadres moet een @-teken bevatten en mag maar 1 punt achter de @ hebben.
- Het wachtwoord vergeten? Vraag een nieuwe aan.
- Zorg ervoor dat caps lock niet is ingeschakeld.

Ik ben mijn wachtwoord vergeten.

Geen probleem. In het inlogscherm voer je je gegevens in en klik je op het vraagteken in het wachtwoord veld. Er wordt een e-mail naar je verzonden en kun je een nieuw wachtwoord aanmaken.

Kunnen mijn partner en ik afzonderlijk van elkaar een account aanmaken?

Ja dat is mogelijk. Echter per (toekomstig) huishouden mag slechts 1 keer ingeschreven worden op de woningen.

Hoe verwijder ik mijn account?

Jouw account kun je verwijderen bij je persoonlijke gegevens in Mijn Eigen Huis. Een account kan alléén verwijderd worden als je niet gekoppeld bent aan een woning. Dat wil zeggen dat je geen koper of optant bent van een woning.

Overige vragen

Kan ik beter een bestaand huis of een nieuwbouwhuis kopen?

Een nieuwbouwhuis is een huis zonder zorgen waar je geen omkijken naar hebt. Alles is nieuw, alles doet het. Op bijna alles zit garantie en onderhoudskosten heb je de eerste jaren vrijwel niet. Daar komt bij dat je een nieuwbouwhuis ook nog eens helemaal kunt aanpassen aan je eigen wensen. Meer voordelen van nieuwbouw

Wanneer wordt gestart met de bouw?

Zodra 70% van de woningen is verkocht en de omgevingsvergunning (voorheen bouwvergunning) onherroepelijk is, krijgt de bouwer opdracht om het project te bouwen.

Is er overlast te verwachten van de bouw?

Er wordt in fasen gebouwd, zodat er altijd enige overlast kan zijn. Bouwverkeer en bewoners verkeer zal echter zoveel mogelijk gescheiden zijn.

Welke zekerheid heb ik dat mijn huis wordt afgebouwd?

Alle woningen worden gebouwd onder de SWK Garantie- en Waarborgregeling/Woningborg Garantie- en Waarborgregeling. Als eigenaar van de woning heb je hiermee de garantie van een kwalitatief goede woning. Verder weet je dat jouw woning gegarandeerd wordt afgebouwd mochten zich onverhoopt problemen bij de aannemer voordoen. Je hebt bovendien als eigenaar de zekerheid dat eventuele gebreken gedurende de garantietermijn worden hersteld. Voor uitgebreide informatie: www.swk.nl www.woningborg.nl. 

Heb ik garantie op de woning en zo ja hoe lang?

Een van de voordelen van nieuwbouw is de garantie op de bouwkundige kwaliteit. Deze garantie (en bijbehorende periodes) is vastgelegd in de garantieregeling van Woningborg/SWK.

Van wie koop ik de woning?

De grond koop je van BPD Ontwikkeling BV; je sluit ook de koopovereenkomst met BPD Ontwikkeling BV. De aannemingsovereenkomst sluit je met de aannemer van het project. De aannemer bouwt jouw woning en is ook jouw aanspreekpunt tijdens de bouwperiode van jouw huis. Ook als je vragen hebt over meer- en minderwerk kun je bij de aannemer terecht.

Hebben belangstellenden die in de gemeente wonen voorrang?

In Nederland kennen we vrije vestiging. Dit betekent dat iedereen gelijke kans heeft om een woning te kopen en er geen restricties zijn ten aanzien van de koop.

Hoe vindt de toewijzing van de woningen plaats?

We proberen zoveel mogelijk mensen de woning van hun hoogste voorkeur toe te wijzen en streven daarbij naar een zo optimaal mogelijke bezetting van de bouwnummers. We leggen je uit hoe de toewijzing van de woningen in zijn werk gaat op de pagina Woning kopen.

Wat is een ‘optie’ op een bouwnummer?

Een optie is een periode dat de woning exclusief voor jou is gereserveerd. In deze periode kun je al jouw vragen stellen en word je in de gelegenheid gesteld de woning aan te kopen.

Als ik een optie neem, zit ik dan direct aan de woning vast?

Een optie op een woning is vrijblijvend. Tijdens deze periode is de woning exclusief voor jou gereserveerd. In deze periode worden al jouw vragen beantwoord en heb je de gelegenheid de woning te kopen.

Heb ik na het tekenen van de koop- en aannemingsovereenkomst ook nog een bedenktijd?

Na het (online) ondertekenen en ontvangen van de koop- en aannemingsovereenkomst door beide partijen heb je een bedenktijd van één kalenderweek.

Wat betekent koopsomindicatie?

Bij een project dat nog in ontwikkeling is, zijn de koopsommen nog niet definitief vastgesteld. Om je toch een indicatie te geven wat de woningen gaan kosten werken we met een koopsomindicatie. Het is dus mogelijk dat de uiteindelijke verkoopprijzen afwijken van de eerder afgegeven koopsomindicatie.

Wat betekent vrij op naam (v.o.n.)?

Vrij op naam betekent dat je koopt inclusief belasting (21% BTW) en inclusief de notariskosten voor de overdracht.

Voor de beste ervaring maakt deze website gebruik van cookies. Wat betekent dit voor jou?