Nieuw Colhorn
Logo Logo

Veelgestelde vragen

Heb je een vraag? Hieronder vind je de antwoorden op vragen die wij regelmatig krijgen over het kopen van een nieuwbouwwoning. Staat jouw vraag er niet bij? Vul dan het contactformulier in. Wij nemen dan zo snel mogelijk contact met je op.

We hebben geen resultaten gevonden.
Probeer het nog eens met een andere zoekterm of stel je vraag via chat, mail of telefoon.

Vragen over de financiering

Wanneer moet ik mijn hypotheek rond hebben?

Zodra de bouw van de woning definitief doorgaat, word je door de notaris uitgenodigd om de leveringsakte en hypotheekakte te passeren. Het is verstandig om de hypotheek rond te hebben zodra je in de gelegenheid wordt gesteld de akte te passeren.

Wat als ik mijn hypotheek niet rond krijg, zit ik dan aan de koop vast?

In de koop- en aannemingsovereenkomst zit een ontbindende voorwaarde voor het verkrijgen van een hypotheek. Als je onverhoopt de hypotheek niet rond krijgt, kun je binnen een periode van 2 maanden na aankoop de overeenkomst ontbinden. Je kunt dit doen door de ontbinding aan te vragen aangevuld met tenminste 2 afwijzingen van geldverstrekkers.

Wanneer start ik met betalen?

Zodra je naar de notaris gaat voor het passeren van de leveringsakte en de bouw is nog niet begonnen, betaal je de koopsom van de grond. De aanneemsom betaal je vervolgens in termijnen vanaf het moment dat de bouw start. De notaris verzorgt bij het passeren van de leveringsakte de betaling van alle tot op dat moment verschuldigde termijnen en eventuele rente. Na de start van de bouw en zodra een bepaald punt in de bouw is bereikt, ontvang je van de aannemer een factuur, die je vervolgens binnen 2 weken dient te betalen. Je kunt voor betaling zorgen door de factuur uit eigen middelen te betalen of deze door te sturen aan jouw hypotheekverstrekker. Als het passeren van de leveringsakte bij de notaris heeft plaatsgevonden, zal de hypotheekverstrekker zorgdragen voor betaling.

Kan ik de woning (deels) met eigen geld betalen?

Ja dat is mogelijk. Het is verstandig om dat zo snel mogelijk aan de notaris door te geven. Dit in verband met het inplannen van de afspraak voor het passeren van de aktes.

Kan ik ook mijn eigen notaris kiezen?

Dat is alleen mogelijk voor het passeren van de hypotheekakte. Het is dan wel verstandig dat je dit goed afstemt met de projectnotaris. 

Wat is bouwrente?

Als je later in een project instapt dan betaal je rente over de reeds vervallen termijnen tot aan de datum van overeenkomen van de koop- en aannemingsovereenkomst. Het percentage van deze rente is in de overeenkomsten vastgesteld. Deze rente wordt bouwrente genoemd en is niet fiscaal aftrekbaar. 

Wat is transportrente?

it is de rente berekend vanaf datum overeenkomen of zoveel later als vastgesteld in de koop- en aannemingsovereenkomst tot aan de datum van het passeren van de leveringsakte. Het percentage van deze rente is in de overeenkomsten vastgesteld. Deze rente wordt transportrente genoemd en is wel fiscaal aftrekbaar.

Ik heb nog een woning te verkopen, zijn er voor mij mogelijkheden om dubbele lasten te voorkomen?

Dubbele maandlasten zijn niet of nauwelijks te voorkomen. Je betaalt al een gedeelte van de koopsom tijdens de bouw en daarvoor betaal je een vergoeding aan de geldverstrekker. De dubbele maandlasten zijn wel fiscaal aftrekbaar met een maximum van twee jaar.

Vragen over het gebied

Wat wordt de sfeer van het gebied?

Een bijzonder woonproject rond de nieuwe haven in Kolhorn, met respect voor de geschiedenis. Nieuw Colhorn ligt in een schilderachtig vissersdorp, een historische, sfeervolle omgeving. Door veel variatie in de gevels van de woningen, ontstaat een speels geheel.

Is er openbaar vervoer in de omgeving?

Ja op loopafstand (aan de N248) ligt een bushalte. Hiervandaan ben je met een kwartiertje op het NS-station van Schagen. Ook rijdt in de gemeente Hollands Kroon de 'Belbus Noordkop', die je van deur tot deur brengt binnen Hollands Kroon en verder naar Schagen, Heerhugowaard en de ziekenhuizen in Hoorn, Alkmaar en Den Helder.

Waar kan ik informatie vinden over Kolhorn?

Meer informatie over Kolhorn is te vinden op de website van Hollands Kroon: www.hollandskroon.nl 

Welke voorzieningen zijn er voor scholen en kinderopvang in Kolhorn?

In Kolhorn is een openbare basisschool (Op Avontuur), waar de kleintjes naar school kunnen. Ook is er een basisschool (De Kolk) in Luitjewinkel. Kinderopvang is er ook in de omgeving, bijvoorbeeld in Barsingerhorn, Schagen, Winkel en Middenmeer. 

Welke sportvoorzieningen zijn er in Kolhorn?

Voor teamsport kun je terecht op sportcomplex 'De Caegh', waar voetbalvereniging Kaagvogels en handbalvereniging Zwaluwen zijn gevestigd. Dichtbij, in Winkel, is een golfbaan.

Zijn er in de directe omgeving al voorzieningen zoals winkels en horeca aanwezig?

In Kolhorn zijn een paar restaurants, bijvoorbeeld De Roode Leeuw aan de Westfriesedijk, 't Anker aan de rand van het Kolhornerdiep en eetcafé Schippers Welvaren aan de Nieuwe Streek. Voor de dagelijkse boodschappen zijn winkels in de buurt in Schagen en Winkel.

Wat wordt er naast het project gebouwd? Omliggende bebouwing?

Op een eilandje in de haven is het havengebouw gebouwd. Direct naast het plan staat een bestaande woning, verder geen direct omliggende bebouwing. Direct aan de overkant van het water ligt het dorpje Kolhorn.

Waar kan ik me inschrijven zodat ik op de hoogte blijf van het gebied?

De 2e fase is in verkoop. Voor informatie kunt u het beste contact opnemen met één van de verkopende makelaars.

Vragen over de wijk

Hoeveel nieuwe woningen worden er in de wijk gerealiseerd?

In Nieuw Colhorn worden in totaal circa 50 woningen gerealiseerd. De 2e fase is nu in verkoop. Deze bestaat uit 12 rijwoningen.

Komen er ook huurwoningen in het woningaanbod? En zo ja wie is de verhuurder?

Enkele woningen zijn verkocht aan een particuliere verhuurder, Kuin Vastgoed te Bovenkarspel. Deze zal de woningen verhuren.

Kan ik beter een bestaand huis of een nieuwbouwhuis kopen?

Een nieuwbouwhuis is een huis zonder zorgen waar je geen omkijken naar hebt. Alles is nieuw, alles doet het. Op bijna alles zit garantie en onderhoudskosten heb je de eerste jaren vrijwel niet. Daar komt bij dat je een nieuwbouwhuis ook nog eens helemaal kunt aanpassen aan je eigen wensen. Meer voordelen van nieuwbouw

Zijn er ook starterswoningen gepland?

Ja, de rijwoningen liggen in een prijsklasse, die voor starters bereikbaar is.

Worden er ook sociale koopwoningen gebouwd?

Nee

Kan ik mijn auto voor de deur parkeren?

Naast de hoekwoningen liggen een aantal parkeerhavens.

Is er straks genoeg plek om dicht bij het huis te parkeren?

Ja.

Is/blijft parkeren gratis?

Ja.

Komen er nieuwe wegen in de wijk?

Ja, voor bestemmingsverkeer

Komt er ook een speeltuin of speelweide?

Ja.

Is er een honden uitlaatplaats in de buurt?

Ja.

Hoeveel en wat voor soort woningen komen er in de wijk?

Nieuw Colhorn wordt een buurtje met circa 50 nieuwbouwwoningen in authentieke stijl. De 2e fase is nu in verkoop met 12 rijwoningen in 2 varianten.

Wanneer start de verkoop van het project?

Fase 2b is in voorbereiding. De planning van de start verkoop is op moment 1e helft 2018.

Hebben de woningen een tuin? Wat is de ligging en wat zijn de afmetingen?

Ja, in diverse afmetingen en ligging

Zijn deze woningen al een keer eerder gebouwd zodat ik ze kan bekijken?

De woningen uit de 2e fase (type Meepaal) zijn ook al gebouwd in de 1e fase. De 1e fase is al opgeleverd.

Is er al een vergunning om de woningen te bouwen?

Voor met de bouw van de woningen wordt gestart moet de omgevingsvergunning onherroepelijk zijn. Dit is een van de opschortende voorwaarden in de aannemingsovereenkomst.

Hoe lang duurt de bouw en wanneer worden de eerste woningen opgeleverd?

Vanaf de start van de bouw duurt de bouw gemiddeld een klein jaar. 

Zijn er al brochures beschikbaar?

Op de website vind je de verkoopbrochure en de prijslijst. Je kunt deze downloaden maar ook opvragen bij één van de verkopende makelaars. 

Vragen over het huis

Wie verkoopt de woningen?

Nieuw Colhorn wordt ontwikkeld door BPD Ontwikkeling BV, de verkoop gaat via de makelaars.

Welke makelaar is bij het project betrokken?

De verkoopmakelaars van Nieuw Colhorn zijn VLIEG Makelaars Schagen en Van Keulen Makelaardij te Nieuwe Niedorp

Is woning X (in fase Y) nog beschikbaar? Ik wil graag een optie op deze woning, kan dat?

Als je vragen hebt over de beschikbaarheid van jouw favoriete huis neem gerust contact met ons op. Je kunt ons bellen, chatten of mailen. De status van een bouwnummer (in optie, vrij of verkocht) kun je ook op de website zien bij het woningaanbod. In de meeste gevallen is ook de kavelkaart geactiveerd waar je de status kunt achterhalen.

Wanneer gaat de volgende fase in verkoop?

We verwachten met fase 3 te kunnen starten korte tijd nadat de woningen uit fase 2 verkocht zijn.

Kan ik een bezichtiging inplannen?

De woningen moeten nog gebouwd worden. In fase 1 zijn dezelfde woningen type Meerpaal gebouwd. Deze kunt u dus op locatie wel bekijken.

Ik kan niet bij de (start verkoop) manifestatie zijn, kan ik alle informatie ontvangen?

Alle informatie zal online beschikbaar worden gesteld. Hierbij kun je denken aan bijvoorbeeld de brochure, de prijslijst, de meerwerklijsten etc. Op de website kun je op je gemak nog eens alles nalezen en zelfs downloaden als je dat wilt.

Wie bouwt de woningen?

De woning wordt gebouwd door de aannemer. Je sluit de aannemingsovereenkomst ook met deze partij. Tijdens de bouw is deze aannemer jouw aanspreekpunt.

Wat is de volgorde van bouwen?

De 12 woningen zullen gelijktijdig in aanbouw genomen worden.

Zijn er mogelijkheden om de woning naar eigen wens aan te passen of in te delen?

Er zijn mogelijkheden om de woning aan te passen naar eigen wens. Dit geldt overigens meer voor de indeling en het afwerkingsniveau dan de buitenkant van de woning. De aannemer beoordeelt of de gewenste aanpassing past bij het bouwplan en/of deze niet in strijd is met de normen waaraan de woning moet voldoen. De kopersadviseur van de aannemer adviseert je in dit traject. 

Wanneer kan ik bij de kopersadviseur van de aannemer terecht?

Direct na aankoop, indien opdracht is gegeven om met de bouw te starten.

Zijn er al prijzen voor meerwerk opties bekend?

De grote wijzigingen hebben wij opgenomen op de prijslijst. Hierop staan bijvoorbeeld de prijzen voor een uitbouw, dakkapel, dakramen etc. Tijdens het verkoopgesprek met de makelaar (zodra je een optie op een woning hebt) ontvang je de volledige optielijsten. De meerwerklijst is ook te downloaden van de website.

Wordt de woning opgeleverd met een keuken?

Ja.

Wie is de leverancier van de keuken?

Bruynzeel Keukens.

Is er een gasaansluiting in de woning?

Ja.

Wordt de woning opgeleverd met een badkamer?

Ja.

Mag ik de woning ook helemaal casco kopen?

Deels, in overleg met de aannemer

Waar kan ik de plattegronden van de woningen downloaden?

De plattegronden zijn te downloaden op de website. De ingetekende plattegronden zijn terug te vinden in de brochure.

Welk energielabel heeft de woning/het appartement?

Alle nieuwbouwwoningen hebben energielabel A, dit is het meest gunstige label en staat voor een duurzame en energiezuinige woning.

Overige vragen

Wanneer wordt gestart met de bouw?

Zodra 70% van de woningen is verkocht en de omgevingsvergunning (voorheen bouwvergunning) onherroepelijk is, krijgt de bouwer opdracht om het project te bouwen.

Is er overlast te verwachten van de bouw?

Er wordt in fasen gebouwd, zodat er altijd enige overlast kan zijn. Bouwverkeer en bewoners verkeer zal echter zoveel mogelijk gescheiden zijn.

Welke zekerheid heb ik dat mijn huis wordt afgebouwd?

Alle woningen worden gebouwd onder de SWK Garantie- en Waarborgregeling/Woningborg Garantie- en Waarborgregeling. Als eigenaar van de woning heb je hiermee de garantie van een kwalitatief goede woning. Verder weet je dat jouw woning gegarandeerd wordt afgebouwd mochten zich onverhoopt problemen bij de aannemer voordoen. Je hebt bovendien als eigenaar de zekerheid dat eventuele gebreken gedurende de garantietermijn worden hersteld. Voor uitgebreide informatie: www.swk.nl www.woningborg.nl. 

Heb ik garantie op de woning en zo ja hoe lang?

Een van de voordelen van nieuwbouw is de garantie op de bouwkundige kwaliteit. Deze garantie (en bijbehorende periodes) is vastgelegd in de garantieregeling van Woningborg/SWK.

Van wie koop ik de woning?

De grond koop je van BPD Ontwikkeling BV; je sluit ook de koopovereenkomst met BPD Ontwikkeling BV. De aannemingsovereenkomst sluit je met de aannemer van het project. De aannemer bouwt jouw woning en is ook jouw aanspreekpunt tijdens de bouwperiode van jouw huis. Ook als je vragen hebt over meer- en minderwerk kun je bij de aannemer terecht.

Hebben belangstellenden die in de gemeente wonen voorrang?

In Nederland kennen we vrije vestiging. Dit betekent dat iedereen gelijke kans heeft om een woning te kopen en er geen restricties zijn ten aanzien van de koop.

Hoe vindt de toewijzing van de woningen plaats?

U kunt zich bij één van de makelaars melden indien u interesse heeft. Indien de woning van uw voorkeur nog vrij is kunt u hierop een optie nemen.

Als ik een optie neem, zit ik dan direct aan de woning vast?

Een optie op een woning is vrijblijvend. Tijdens deze periode is de woning exclusief voor jou gereserveerd. In deze periode worden al jouw vragen beantwoord en heb je de gelegenheid de woning te kopen.

Hoe weet ik of ik de woning kan betalen?

Je kunt vrijblijvend een gesprek aangaan met een financieel adviseur van bijvoorbeeld de Rabobank. In dit gesprek krijg je een goed beeld of je de woning kunt betalen en wat jouw toekomstige maandlasten zullen zijn. 

Wat is een ‘optie’ op een bouwnummer?

Een optie is een periode dat de woning exclusief voor jou is gereserveerd. In deze periode kun je al jouw vragen stellen en word je in de gelegenheid gesteld de woning aan te kopen.

Heb ik na het tekenen van de koop- en aannemingsovereenkomst ook nog een bedenktijd?

Na het (online) ondertekenen en ontvangen van de koop- en aannemingsovereenkomst door beide partijen heb je een bedenktijd van één kalenderweek.

Wat betekent vrij op naam (v.o.n.)?

Vrij op naam betekent dat je koopt inclusief belasting (21% BTW) en inclusief de notariskosten voor de overdracht.

Moet ik nog rekening houden met extra kosten die ik moet betalen als ik een woning koop?

Bij het kopen van een nieuwbouwwoning moet je altijd rekening houden met extra kosten. Zo heb je bijvoorbeeld kosten bij het sluiten van een hypotheek (advieskosten en notariskosten). Ook maak je kosten voor het inrichten en afwerken van de woning.

Voor de beste ervaring maakt deze website gebruik van cookies. Wat betekent dit voor jou?